Stacks Image 147
HOME

Dat de coronacrisis op veel domeinen een grote impact heeft (gehad) is al lang geen nieuws meer. Ziekenhuizen stonden onder druk, ons sociaal leven was tot een minimum herleid en telewerk werd de norm. De twee opeenvolgende lockdowns zorgden ervoor dat we nog nooit zoveel tijd thuis hebben doorgebracht. Onze buurt werd onze microkosmos en de buren onze meest nabije contacten.

Heeft de coronapandemie een impact gehad op ons buurtgevoel? Zijn we onze buurt en onze buren anders gaan bekijken? Het valt niet te ontkennen dat de Vlaming massaal zijn buurt herontdekte. Er werd gewandeld en gefietst dat het een lieve lust was. Fietsen verkochten als zoete broodjes. Parken en bossen werden massaal bezocht. Er werd meer gegroet op straat. Er kwam zelfs een verschuiving op de woningmarkt met een sterke voorkeur voor een huis met tuin of een appartement met terras.

GOEDE BUUR BOVEN VERRE VRIEND

De pandemie lijkt een positief effect te hebben op het buurtgevoel van de Vlaming. Maar is dat ook zo? Hoe sterk is dit effect en is het blijvend? Met de bevraging ‘Het buurtgevoel van Vlaanderen’ hebben we dit onderzocht.

En we zagen het groot: van begin mei tot eind augustus organiseerden we de grootste online buurtbevraging van Vlaanderen. Wij gaven elke Vlaming de kans om zich uit te spreken over zijn buurt en zijn buren met de enquête ‘Het buurtgevoel van Vlaanderen’.

Maar we zagen het ook klein: we stapten in elke gemeente van onze regio Midden-Vlaanderen naar een buurt toe om ter plaatse te luisteren naar wat er leeft, naar welk effect de coronacrisis op ons buurtgevoel heeft gehad. Om het ijs te breken deelden we gratis ijsjes uit met onze ijskar.

De resultaten van de bevraging vind je HIER terug.

HIER GEBUURT HET

Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Vanuit beweging.net ondersteunen we initiatieven die de lokale betrokkenheid vergroten. Want een mooiere samenleving begint in de buurt.

HOME

Stacks Image 107

HET BUURTGEVOEL VAN VLAANDEREN IS EEN INITIATIEF VAN:

Stacks Image 58
Stacks Image 61
Stacks Image 64
Stacks Image 67
Stacks Image 70© beweging.net Midden-Vlaanderen, Korenlei 20, 9000 Gent - middenvlaanderen@beweging.net